Vilka modeller hjälper oss i hotfulla situationer?

Vilka modeller hjälper oss i hotfulla situationer?

Genom att förstå vad som driver ett aggressivt beteende i stunden ökar möjligheten att välja en effektiv respons.

De tre drivkrafterna på bilden kan verka samtidigt, men det finns oftast en primär faktor som man kan försöka påverka.

Det är en skillnad mellan att försöka lugna någons raseri (reaktiv aggression) och att uppmärksamma någon om konsekvenserna av ett kalkylerat hot (proaktiv aggression).

Eftersom våld kan ha många orsaker krävs flera nivåer av analys. Vi behöver identifiera faktorer som trappar upp, trappar ned eller utlöser en hotfull situation, personlighetsdrag och normer hos de inblandade, omständigheter i situationen samt i den sociala och kulturella kontexten.

Många psykologiska teorier om aggression handlar om hur beteenden kan påverkas och förändras över längre tid, som veckor, månader eller år.

Sådana teorier är värdefulla när vi vill förebygga hot och våld men till mindre hjälp vid ett omedelbart angrepp.

Många modeller är för komplexa för att kunna tillämpas under stark stress och tar sällan hänsyn till att de som utsätts har svårt att prestera optimalt om de känner sig hotade.

Att försöka förstå eller analysera eventuella bakgrundsfaktorer under ett pågående angrepp kan leda till handlingsförlamning eller att vi tappar tid, vilket kan öka risken för vår egen eller andras säkerhet.

Det kan också vara svårt att avgöra hur missbruk, substanspåverkan eller psykisk ohälsa påverkar personen just nu.

I många verksamheter får den som drabbas aldrig veta varför en förövare blev hotfull eller våldsam, även om noggrann uppföljning ökar chansen till sådan förståelse.

Om det finns tid kan vi reflektera, inhämta goda råd och därefter fatta välgrundade beslut.

Men hotfulla situationer är dynamiska och förändras snabbt, ofta snabbare än vi hinner reagera, och dessutom minskar vår tankeprecision vid stark stress.

I ett akut läge kan vi därför behöva identifiera om det beteende vi möter för tillfället verkar vara motiverat av mål, starka känslor eller en förvrängd verklighetsuppfattning.

Alex Tilly