Nytt samarbete mellan Tesus och Högskolan Väst!

Nytt samarbete mellan Tesus och Högskolan Väst!

Tesus nya digitala utbildning om att förebygga hot och våld vid universitet och högskolor väcker stort intresse! Vi ser fram emot ett nytt samarbete med Högskolan Väst som nu erbjuder utbildningen till alla sina medarbetare.

Temat är tyvärr aktuellt. En svensk kartläggning av hot och trakasserier mot forskare och universitetslärare (se länk i kommentarerna) visar bland annat att:

“Utsatthet, och även risken för utsatthet, har som konsekvens att forskare undviker forskningsämnen, eller att uttala sig i vissa frågor. En del överväger till och med att lämna akademin.”

“Ett av studiens tydligaste resultat är att hot och hat i akademin oftast kommer ifrån en student (48 procent av de utsatta), därefter kollegor (19 procent). Det är vanligast att den som utsätts för hot och trakasserier är en kvinna och att förövaren är känd av den som utsätts.”

Tesus utbildning är utvecklad i nära samarbete med Umeå universitet (Umeå University) och berör typiska situationer där trakasserier och hot kan förekomma - negativa besked, betygssättning och hur forskare kan utsättas för påtryckningar via mejl, sociala medier och i fysiska möten. Den handlar också om stöd, normer och hur vi kan stärka organisationens säkerhetskultur.

Utbildningen levereras till Högskolan Västs egen lärplattform på både svenska och engelska, vilket gör det enkelt att sprida kunskap till alla i organisationen.

En eloge till Pauline Georgy och Bettina Johansson på HR-avdelningen för att ni jobbar förebyggande med trygghet och säkerhet!

Alex Tilly