Är en kurs i självförsvar bortkastad tid?

Är en kurs i självförsvar bortkastad tid för den som sällan tränar?

Ibland får vi förfrågningar om korta kurser i självförsvar. Vi brukar tacka nej till sådana uppdrag om deltagarna inte tränar regelbundet. Det finns flera anledningar till det:

✅ Det tar många års träning att lära sig använda självförsvarstekniker mot någon som vill skada oss. Under ett verkligt angrepp kan vi förvänta oss ett starkt stresspåslag som gör det mycket svårt att tillämpa motoriska färdigheter som inte är automatiserade. Rädsla, ilska och panik påverkar även förmågan att tänka klart och fatta kloka beslut.

✅ En kort kurs riskerar att antingen ge falsk trygghet eller göra någon ivrig att testa sina nya kunskaper i en situation där det inte är nödvändigt, istället för att sträva efter minsta möjliga ingripande.

✅ I verkligheten försöker många förövare minska offrets motståndskraft med distraktioner, lögner eller skrämseltaktik. Detta är mycket svårt att träna i en kontrollerad miljö.

✅ En angripare kan ha olika syften, som att värja sig, dominera, kontrollera, föra bort, skada eller döda. Responsen behöver vara lämplig, bland annat ur ett juridiskt perspektiv. Att bedöma hur allvarlig en situation är kräver ofta lång erfarenhet.

För de som sällan tränar är det därför bättre investerad tid att lära sig känna igen tidiga tecken på fara, öva sin förmåga att observera omgivningen, att använda miljö, avstånd och placering till sin fördel och skapa en reträttväg – tillsammans med kommunikativa tekniker som kan bidra till att skapa tid, eftertanke hos förövaren eller som på andra sätt motverkar upptrappning.

Vill man lära sig använda fysiska metoder krävs tålamod, långsiktighet och realistisk träning. En enstaka kurs kan väcka intresset och motivationen för detta.

Alex Tilly