Locka en upprörd person att prata

Därför kan det vara bra att locka en upprörd person att fortsätta prata.

Om du pratar med någon som är arg är det lätt att antingen bli passiv eller gå till motangrepp. Ibland är det säkrast att avbryta samtalet. I andra fall är det hjälpsamt att locka personen att berätta mer. Det finns flera anledningar till det.

✅ Du får underlag för riskbedömning
Den som pratar avslöjar saker om sig själv, sin motivation, känsloläge, nivå av aggressivitet och grad av impulskontroll. Det är svårare att förutse vad en tyst person kommer göra härnäst.

✅ Det avleder från våld
Fortsatt samtal kan fördröja fysisk handling, förändra känsloläge och skapa tid för tvivel att växa hos en förövare. Våld tar ofta vid när ett samtal inte kommer längre.

✅ Du vinner tid
Tid ger dig utrymme att tänka, ta ett steg tillbaka eller kalla på hjälp. Det kan också bidra till att sakta ned situationen så att hjälp hinner komma på plats.

✅ Det kan lugna starka känslor
Starka känslor fyller bl.a. funktionen att kommunicera något. Om budskapet inte tas emot accelererar ofta känslan. Att berätta tar tid vilket ger utrymme för starka känslor att svalna. Att formulera sig aktiverar mer rationella sidor hos den som pratar, särskilt om du ställer frågor som väcker eftertanke. Att ha en medveten strategi bidrar även till att reglera egen stress.

✅ Du bygger förtroende
Din vilja att försöka förstå kan både lugna och bygga förtroende. Om du lyssnar aktivt och visar att du tar personens perspektiv på allvar kan inställningen till dig förändras. Det kan du göra utan att hålla med. Med ökat förtroende har du större chans att få gehör för ditt eget budskap.

✅ Du får underlag till lösning
När du lyssnar får du information om den andra personens perspektiv, orsaker till ilskan och om själva problemet. Det hjälper dig att hitta möjliga steg mot en lösning.

✅ Du kan styra situationen
De frågor du ställer påverkar samtalets riktning, vilket ofta väcker mindre motstånd än tillsägelser eller förmaningar.

Alex Tilly