Är hot och våld samma sak som otillåten påverkan?

Vi fick en fråga under Tesus senaste webbinarium om otillåten påverkan där jag samtalade med Mats Bygdeman:

"Är hot och våld samma sak som otillåten påverkan? Otillåten påverkan blandas ofta in i detta begrepp. Hot förstår jag men ordet våld kanske förvirrar mer än hjälper upplever jag."

Svar: Begreppen “Otillåten påverkan” och “Hot och våld” överlappar men är inte identiska.

Otillåten påverkan handlar om trakasserier, hot, våld, skadegörelse och korruption med syfte att påverka en tjänsteperson i sin yrkesutövning. Hot och våld är alltså två exempel på handlingar som kan vara otillåten påverkan om syftet är en påtryckning.

Hot och våld kan kan även vara uttryck för missnöje, ilska eller frustration utan något syfte att påverka ett beslut. Otillåten påverkan innefattar alltså fler beteenden än bara hot och våld med syftet att försöka påverka någons tjänsteutövning.

Missnöjesyttringar kan utvecklas till att börja handla om påverkansförsök och därför ha ett värde att beröra när man jobbar mot otillåten påverkan.

När man vill förebygga hot och våld finns ofta ett värde att beröra situationer långt innan de blivit hotfulla eller våldsamma, till exempel olika former av trakasserier som förolämpningar, ofredanden eller andra olämpliga och obehagliga handlingar.

Hot kan både handla om brottsliga hot och om hotfulla beteenden som antydningar, insinuationer eller kroppsspråk som inte uppfyller kriterier för ett brott.

Alex Tilly