Vad menas med hat?

Vad menas med hat?

Vi använder en mängd begrepp för att benämna aggressiva beteenden - trakasserier, förolämpningar, kränkningar, hot, olaga hot, otillåten påverkan och otillbörlig påverkan. Ett annat begrepp är hat.

Hat är ett känslomässigt tillstånd som inbegriper stark avsky och ibland en vilja att skada den eller det man känner avsky för. Men det är inte olagligt att känna hat. Många sätt att uttrycka hat kan däremot vara både olämpliga och olagliga.

Begreppet hat används ofta slarvigt och utan tydlig definition vilket skapar flera problem:

✅ En vanlig debatteknik är att sätta etiketten hat även på kritik, motargument eller sakförhållanden som man själv ogillar för att flytta fokus från sakfrågorna och istället misstänkliggöra motpartens avsikter.

✅ Det kan vara svårt att uttala sig om vilka motiv eller intentioner andra har. Åsikter kan baseras på noggrann analys, ogenomtänkt poserande eller känslor som förtvivlan, missnöje och maktlöshet. Eller hat och förakt.

✅ Genom att kalla någons åsikter för hat får de mindre tyngd än om de antas vara baserade på välunderbyggda argument. Och vi slipper bemöta dem. Det liknar när vi sätter en psykiatrisk etikett på en meningsmotståndare – den förminskas och diskvalificeras från fortsatt dialog.

✅ Om vi själva blir utsatta för påtryckningar blir det svårare att skilja mellan relevant kritik, fräna invändningar och osakliga personangrepp. Känner vi oss pressade rörs lätt sådana distinktioner ihop.

✅ Starka känslor riskerar att smitta. Vi kan själva bli känslomässiga och irrationella i vårt sätt att bemöta de argument som kan finnas bakom ett aggressivt beteende.

✅ Det är välkänt inom psykologin hur lätt vi använder dubbla måttstockar när vi bedömer handlingar från motståndare jämfört med de vars åsikter vi håller med om. Ett diffust begrepp som hat kan användas för att avfärda och tysta meningsmotståndare.

✅ Begreppet hat riskerar att svälla till att omfatta alla tänkbara åsikter man själv tycker illa om och därmed bli ett hot mot en öppen samhällsdebatt.

Vill vi på allvar verka för ett sunt debattklimat bör vi sträva efter att skilja ut känslomässiga reaktioner hos oss själva och andra, för att med skärpa, saklighet och precision kunna värdera de underliggande argumenten. Fall inte för frestelsen att använda begreppet hat som ett självständigt slagord i debatten.

Alex Tilly