Hur kan man utbilda om hot och våld utan att skapa rädsla?

Hur kan man utbilda om hot och våld utan att skapa rädsla? Vi bad Tesus psykolog och grundare Alexander Tilly ge sina bästa tips.

💬 Hur ska man egentligen tänka när man ska utbilda om hot och våld?

Börja med vardagliga situationer som går att påverka. För att förebygga hot och våld behöver vi förstå hur situationer trappas upp. Därför behöver vi fokusera på tidiga tecken på aggressivitet och vilka åtgärder som kan användas då. Rubriken “Hot och våld” leder lätt tankarna till ett sent skede i ett konfliktförlopp när det finns färre handlingsalternativ kvar.

💬 Varför är det bra att börja med vardagliga konfliktsituationer?

En del organisationer börjar med utbildning om pågående dödligt våld utan att först ha jobbat med mer vanligt förekommande händelser. Det kan öka risken för att budskapet skapar otrygghet snarare än beredskap. Särskilt om utbildningsleverantörer faller i den pedagogiska fällan att använda dramatiska effekter och skrämmas. Kunskap om vardagens konfliktsituationer skapar ofta en mental beredskap inför att också jobba med det allra värsta.

💬 Så att börja i rätt ände är viktigt, vad finns det mer för tips?

Många situationer kan påverkas med rätt kunskap. Att vårt eget agerande gör skillnad är goda nyheter. Det kan motverka rädsla och maktlöshet och stärka upplevelsen av kontroll. Enkla säkerhetshöjande åtgärder hjälper oss att agera tidigt och kan minska risken att hamna i trängda lägen. Men det betyder inte att ansvaret att lösa svåra situationer bara ska vila på den enskildes förmåga till bemötande. Medarbetare behöver få rätt förutsättningar – och i vissa situationer finns ingen lösning. Börjar vi med individperspektivet väcks ofta ett engagemang som är värdefullt när man tar sig an strategiska och organisatoriska frågor.

💬 Kan inte hot och våld bli ett tungt ämne?

Det kan det. Därför är det viktigt att uppmärksamma goda exempel och förhållningssätt som bidrar till att minska risker – det är ju inte bara tur när det går bra. Att synliggöra den kunskap som redan finns stärker tilltron till den egna förmågan. Resultatet av verksamma åtgärder kan lätt bli osynliga – inget hände ju, och därför analyseras inte alltid sådana situationer!

💬 Rör inte utbildningar om hot och våld upp starka känslor?

Jo, en utbildning om hot och våld väcker ofta många tankar och känslor och kan även blotta brister i befintliga rutiner och normer kring säkerhet. Sådant behöver fångas upp. Jobba långsiktigt och systematiskt och undvik isolerade punktinsatser. Följ upp och fördjupa och ta deltagarnas berättelser och erfarenheter på allvar.

Alex Tilly