Lär dig att vara aktiv i en hotfull situation!

Lär dig sätt att vara aktiv i en hotfull situation. Genom att vara aktiva kan vi minska angriparens initiativ samtidigt som vi känner oss mindre maktlösa.

Att vara aktiv i en hotfull situation kan bidra till att reglera den egna akuta stressresponsen och hjälpa oss att bryta den frys-reaktion som ofta är vår första instinkt om någon hotar eller kränker oss. Att ha gjort “något” kan vara hjälpsamt när vi efteråt bearbetar händelsen och även vara i linje med andras förväntningar på vår yrkesroll.

En vanlig farhåga är att vi riskerar att trappa upp situationen genom att agera. Vi hoppas att förövaren ska skona oss om vi är medgörliga. Men en situation kan vara farlig oavsett om vi agerar eller ej. Det finns flera sätt att vara aktiv som inte behöver öka risken för våld och gör det svårare för angriparen.

✅ Lyssna på din intuition, inte minst på tidiga signaler om att något känns fel.
Agera tidigt genom att kalla på hjälp eller lämna situationen. “Ett ögonblick, jag ska bara…”

✅ Köp tid genom att avleda med frågor eller ett påstående. “Vad får dig att säga så till mig?” Trots en hotfull fasad kan förövare känna rädsla och tvivel som kan växa när tiden går.

✅ Sätt ord på vad den andra personen gör, att det är oönskat och beskriv vad du vill ska ske istället. “Nu skriker du åt mig och jag tycker det är obehagligt. Så jag kommer avsluta det här samtalet”

✅ Upprepa vad den andra personen säger och fråga om syftet. Både för att vinna tid och för att väcka eftertanke. “Passa mig? Hur menar du nu?”

✅ Erbjud skademinimering “Du kan gå nu och inget kommer hända, men om du fortsätter kommer jag behöva kontakta polisen”

✅ Prata högt och tydligt så att andra kan höra eftersom vittnen kan avskräcka en förövare.

✅ Ljug om du måste “Polisen är redan på väg”, “Du vet väl att det här spelas in?”

✅ Skapa fysisk distans och var uppmärksam på möjligheter och risker i din omgivning, t.ex. reträttvägar och tillhyggen.

Alex Tilly