Är det alltid bra att vara lugn i farliga situationer?

Är det alltid bra att vara lugn i farliga situationer?

Att behålla lugnet i hotfulla och farliga situationer är ett vanligt och oftast bra råd. Att utstråla lugn kan lugna andra, och det hjälper oss att tillämpa färdigheter och tänka rationellt. Men det finns situationer när det kan vara bättre att acceptera den egna stressen istället för att försöka bli lugn.

Att vara lugn är inte alltid samma sak som att vara lugnande. Ibland kan den som är förtvivlad, upprörd eller frustrerad blir provocerad av att mötas med lugn. Om det känslomässiga eller psykologiska avståndet mellan parterna är för stort kan det få motsatt effekt och tolkas som känslokallt, överlägset, som att man inte bryr sig eller få den som är upprörd att känna sig dum.

Kroppen är utrustad med ett alarmsystem som kan uppfatta fara snabbare än det medvetna tänkandet. Vår intuition och magkänsla kan uppfatta att något är “fel” och aktivera vår stressrespons för att vi är i fara och behöver fly. Om vår kropp säger “agera” och en annan del av oss säger “sakta ned” kan man fastna i en inre kamp som kan rikta uppmärksamheten mot den egna känslan av stress. Det riskerar att bli ytterligare ett stressmoment som dessutom kan accelerera det fysiologiska påslaget.

Det är dessutom svårt att bli lugnare av att bara intala sig att vara lugn. Jämför med att säga var lycklig till sig själv eller lugna ner dig till någon annan.

Det kan innebära att vi ställer orimliga krav på oss själva.

Ibland kan det vara mer hjälpsamt att acceptera rädslan och ta det budskap den förmedlar på allvar – att vi är i fara, att det gäller att vara alert och uppmärksam samtidigt som nödresurserna i vår kropp aktiveras.

Panik är förstås sällan hjälpsamt, och det är nästan alltid bra att vara lugn. Många åtgärder som hjälper oss behålla en optimal nivå av anspänning behöver vi vidta i förväg.

Det här kan du göra innan något händer:

✅ Var uppmärksam på hur du kan ta dig ifrån en plats och var du kan kalla på hjälp.
✅ Lär dig känna igen tidiga tecken på fara så att du inte blir överrumplad om något händer.
✅ Ta för vana att föreställa dig hur du skulle kunna agera i olika typer av situationer. Men fastna inte i “tänk-om”-fällan! Föreställ dig både problemet och sätt att hantera situationen.

Alex Tilly